Drijvende tuinen voor duurzame voedselproductie.
Ziehier een ontwerp om duurzaam en klimaat adaptief voedsel te produceren in een zelfvoorzienende dichtbevolkte deltametropool. Dit ontwerp van drijvende tuinen combineert aquacultuur en hydrocultuur in een samenhangend ecologisch systeem. Het innovatieve concept is modulair inzetbaar in delta’s, zonder dat hiervoor natuur of de huidige landbouw hoeft te wijken. Als hightech delta, is Nederland de ideale innovatieproeftuin voor de combinatie van aquacultuur en hydrocultuur. De drijvende tuinen bieden ook plaats aan een eco-toerist-centrum in Nederland waar een royale maar toch verantwoorde maaltijd uit eigen tuin geserveerd wordt.
Drijvende Waterlandbouw
Er is een zee aan ruimte en mogelijkheden voor ontwikkelingen drijvend op het water. Drijvend bouwen concurreert niet met landgebruik en is volledig klimaat adaptief. Aquacultuur en hydrocultuur zijn niet afhankelijk van hun bodem en kunnen dus ook (drijvend) op het water verbouwd worden. De pilot-module bestaat uit 6 basins van elk 1.000m2, een werkplaats en een eco toerisme plaats. De hexagon-structuur is een zeer effectieve geometrie om grote bassins te maken met minimaal materiaal, bovendien kan op deze manier de werkplaats met de 6 bassins verbonden worden.
Aquacultuur
Visvangst in Nederland is al jaren laag door overbevissing. Wereldwijd is de vis populatie ernstig gekrompen door de voedselinsdustrie. Als alternatief kan er duurzaam vis gekweekt worden in bassins. Zowel zoet- als zout-water vissen zijn te kweken en tevens mosselen en garnalen. Aquacultuur is een snel groeiende markt, bij bepaalde vissoorten neemt het aandeel 10% per jaar toe op de totale visindustrie, Nederland ligt nu achter op deze ontwikkeling. De voedselkringloop voor veel vissoorten is betrekkelijk eenvoudig; op een module kan de hele kringloop gecultiveerd worden. Ook het water kan na filtering met heliofieten filters (rietplanten) hergebruikt worden. De basins zijn afgesloten van het oppervlakte water, waardoor de omgeving geen negatieve emissie van mest ontvangt. Het overschot aan meststoffen komt weer ten goede aan de planten in de hydrocultuur.
Hydrocultuur
Planten nemen voedingsstoffen op via het water, aarde is hierom niet nodig. In de glastuinbouw worden zo vele gewassen gekweekt op minerale voedingsbronnen. Met Nutrient Flow Techniek (NFT) stroomt er een constante stroom water met daarin opgeloste voedingsstoffen langs de wortels van de plant. De planten zitten in drijvende trays op de vis-bassins, beschermd tegen de vissen. Het kweekproces is geautomatiseerd en heeft een zeer hoog rendement per hectare.
Bij hydrocultuur is de opbrengst relatief constant. In Nederland gebeurt het kweekproces meestal in een afgesloten kas. Ten opzichte van traditionele agricultuur liggen de opbrengsten bij hydrocultuur ruim vijf maal hoger per hectare, het hogere rendement verschilt per gewas.
Behalve voedsel kunnen er in de bassins ook algen gekweekt worden. In deze markt wordt een extreme groei verwacht. Een nieuwe generatie algen is in staat om biodiesel, medische- en cosmetica-producten te produceren. Tevens zijn er algen die zware afvalstoffen kunnen afbreken.
Synergie
Door het combineren van aqua- en hydrocultuur kan er een nóg hogere efficiëntie behaald worden in ruimte, kosten en opbrengsten. Het afvalwater van de vis zit vol meststoffen die als voeding dienen voor planten. De overgebleven plantenresten kunnen op hun beurt weer als visvoer verwerkt worden. Doordat beide producties van veel dezelfde voorzieningen en ruimte gebruik maken is er een grote kostenreductie. Hierdoor kunnen vissen in ruimere bassins beter vrij zwemmen.
Bart van Bueren en Henk ten Kate hebben dit project gestart om hiermee in te spelen op de wereld voedsel- en ruimte-schaarste. Deze maatschappelijke problemen worden met de dag meer urgent; in de nabije toekomst moeten innovatieve ideeën als drijvende landbouw écht werkelijkheid worden. Waterarchitect van Bueren onderzoekt nu om dit plan nu verder te ontwikkelen.
Comment